Okunması gereken kitaplar listeleri birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Çünkü günümüzde kitap çeşitliliği o kadar çok artmıştır ki, her gün neredeyse binlerce yeni kitap yayımlanmaktadır. Bunlardan bir kısmı yerli kitaplardan oluşurken, bir kısmı da yabancı kitaplardan çeviri olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi bir okur olabilmek için mutlaka okunması gereken kitaplar nelerdir? Sizler için özel bir liste hazırladık.
Okunması gereken kitaplar
Kitap okumak, insanın kendisine katabileceği en büyük değerlerden birisidir. Okunan her sayfa, her cümle, hatta bir kelime; insana yeni bir fikir ve ufuk kazandırmaktadır. Düzenli okuma alışkanlığı herkes bilir ki, kitap okudukça insan zihni daha iyi çalışır. Olaylara ve durumlara bakış açıları değişir. Bakmaktan çok görme süreci başlar. Bu yüzden nitelikli kitaplar okumak şarttır. Çünkü çağımızın getirdiği bir hastalık olarak hem mobil cihazlar ve sosyal medya uygulamalarıyla daha çok vakit geçirilmekte hem de yoğun iş temposu nedeniyle okumaya yeterli zaman ayrılmamaktadır.
Neden seçici davranmalıyız?
Okunması gereken kitaplar listesine sahip olmanın en büyük nedeni, nitelikli kitaplar okumaktır. Peki neden kitap okurken seçici davranmalıyız?
En başta belirtmeliyiz ki, birçok alanda olduğu gibi kitap alanında da bir sektörleşme söz konusudur. Yani birçok yayınevi kitap yayımlama sürecini edebiyat ve sanata katkı olarak görürken, bir o kadarı da sadece kar amacı gütmektedir. Bu nedenle, piyasa çıkan kitapların kalitesi zaman içerisinde düşmektedir. Hatta, normal şartlar altında hiçbir şekilde kitap değeri taşımayacak ürünler, herhangi bir yayınevi tarafından basıldığı için kitap sıfatı almaktadır. Tüm bu durumlar ise hiç şüphesiz kitapların değerlerinin düşmesine neden olmaktadır.
Okuduğumuz kitap bir yumruk gibi bizi uyarmıyorsa ne işe yarar? Franz Kafka
Normal şartlar altında okunan her bir kitabın insana bir değer katması gerekmektedir. Bu değerlerden en başta okuma alışkanlığı gelmektedir. Daha sonra bilgi alma, fikir edinme, estetik, editöryal bilgiler edinme gibi birçok fayda sıralanmaktadır. Kaliteli olmayan bir kitabı okuduğunuz takdirde ise, sıralanan faydalardan çok azını elde edebilirsiniz. Çoğunlukla da hiçbirini elde edemezseniz. Daha da kötüsü ise, birçok bilgiyi yanlış öğrenme riski taşırsınız. Özetle, kitap okumak size fayda sağlayacakken bir anda zarar verici bir konuma gelebilir.
Okunması gereken kitaplar nasıl seçilmelidir?
İşin en zor kısmı da esasında burasıdır. Çünkü herkesin kendisine göre zevk aldığı bir alan veya tür vardır. Kimisi yarı akademik bilgiler içeren kitapları severken kimisi roman sevebilir. Hatta roman sevenler de kendi içlerinde tarzlarına göre değişmektedir. Polisiye, bilim kurgu, aşk, fantastik… Ya da kimisi uzun öykü severken kimisi küçürek öykü sevebilir. Birbirinden farklı edebiyat türleri bulunmaktadır. Bu yüzden kendi kendinize bir mutlaka okumam gereken kitaplar listesi yapmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Elbette ki böyle bir liste yapmak kolay değildir. Dilerseniz size kitap listesi yapmak için birkaç tavsiye paylaşalım.
Kitap listesi nasıl yapılır?
Kitap listesi yapmak ilk başlarda zahmetli bir iş görünse de işin sonunda bir hayli kıymetli bir iştir. Elinizde farklı farklı pencerelerden bakılmış, farklı zihinlerden derlenmiş güzel bir liste olur. Bu listeler ise size genellikle okuma noktasında büyük bir zevk yaşatacaktır. Gelin birlikte listeleri nasıl yapacağınıza bakalım:
Sevdiğiniz yazarların tavsiyelerine kulak verin. Mutlaka gazete eklerinde veya internet üzerindeki röportajlarda kitap tavsiyesinde bulunmuşlardır. Google üzerinde bir araştırma ile rahatlıkla bu bilgileri edinebilirsiniz.
Sık sık kitapçı gezin. Kitapçılarda raflar arasında dolaşmak ve kitaplara dokunmak her zaman zevk verir. Kitapları açarak daha detaylı inceleme şansınız olur. Kitapçılar liste yapmak için güzel bir kaynaktır.
Kitap fuarlarını kaçırmayın. Kitap fuarları kitap konusunda tam bir hazinedir. Yüzlerce yayınevi, binlerce kitap elinizin altında incelemeniz ve liste yapmanız için hazırdır. Ayrıca kitap fuarlarındaki yazarların imza günü ve konferansları gibi etkinlikler de cabası.
Kitap eklerini takip edin. Gazetelerin veya dergilerin kitap ekleri kitaplar hakkında sizlere iyi fikirler vereceklerdir. Özellikle eleştirmenlerin gözünden kitaplar hakkında yorumlar almak liste yapmanızı kolaylaştıracaktır.
Forumları ve sosyal medyaları takip edin. Kitaplar üzerine sanal ortamda yüzlerce forum ve sosyal medya hesapları bulunmaktadır. Bunlardan büyük bir kısmı gerçekten kaliteli içerikler üretmektedir. Bu platformlar da liste yapmanızı kolaylaştıracaktır.
Okunması gereken kitaplar: en çok beğenilen 25 kitap
Sizler için, mutlaka okunması tavsiye edilen kitaplardan en çok beğenilen yirmi beş kitabı derledik. İşte okunması tavsiye edilen ve en çok beğenilen yirmi beş kitap:
- Kürt Mantolu Madonna – Sabahattin Ali
- Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupéry
- Şeker Portakalı – José Mauro de Vasconcelos
- 1984 – George Orwell
- Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar
- Dönüşüm – Franz Kafka
- Uçurtma Avcısı – Khaled Hosseini
- Suç ve Ceza – Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
- Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
- Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley
- Semerkant – Amin Maalouf
- Satranç – Stefan Zweig
- Simyacı – Paulo Coelho
- İnsan Neyle Yaşar – Lev Nikolayeviç Tolstoy
- Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
- Olasılıksız – Adam Fawer
- Kardeşimin Hikayesi – Zülfü Livaneli
- Tutunamayanlar – Oğuz Atay
- Siddhartha – Hermann Hesse
- Dövüş Kulübü – Chuck Palahniuk
- Zamanın Kısa Tarihi – Stephen Hawking
- Yüzyıllık Yalnızlık – Gabriel Garcia Marquez
- Çavdar Tarlasında Çocuklar – Jerome David Salinger
- Sineklerin Tanrısı – William Golding
- Bülbülü Öldürmek – Harper Lee
Geri bildirim: Öğretmenlerin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar Listesi
Yorumlar kapalı.